Även om vi introducerades till den under CES, har AMD:s 8000G-serie med stationära processorer nu nått butikshyllorna och vi känner därför till prissättningen för varje enhet:

• Ryzen 7 8700G: €365
• Ryzen 5 8600G: €255
• Ryzen 5 8500G: €199

Ryzen 8000G-serien (desktop-processorer) är världens första stationära processorer med en dedikerad AI-motor, vilket enligt AMD kommer visa sig vara extremt värdefullt för spelare, i synnerhet eftersom det är i kombination med ett integrerat grafikkort. Enligt AMD erbjuder sistnämnda "the fastest built-in graphics in its class to deliver immense power, performance, and efficiency", eftersom processorn har inbyggd AMD Radeon 700M-grafik, som i kombination med olika AMD-programvarutricks som HYPR-RX kan ge en smidig 1080p-upplevelse.

Tidiga provexemplar har skickats ut till en rad Youtubare och kanaler som den mycket pålitliga Hardware Unboxed, vilken rapporterar att de nått +130 bilder per sekund i spel som {Fortnite} och +115 bilder per sekund i {Counter-Strike 2}, men det var på låga inställningar och de flesta andra spel kröp inte över 50 bilder per sekund. Detta var med hjälp av 8-kärniga, 5.1Ghz Ryzen 7 8700G. För mindre krävande titlar bör detta dock ge en fullvärdig spelupplevelse för casual-publiken.

Det ska bli intressant att se om drivrutinsoptimering kan öka dessa siffror i framtiden, men ett faktiskt användbart integrerat grafikkort för spel verkar alltså vara vad vi faktiskt får den här gången, vilket dramatiskt ökar värdet på processorn.

<bild>Processorer med inbyggda grafikkort på håller nu på att bli en grej – på riktigt.</bild>

Läs hela nyheten här

Lämna en kommentar