Anna Croneman blev ny chef för Svenska Filminstitutet under april och sade då i ett uttalande att svensk film stod inför stora utmaningar. För att driva skutan framåt krävs givetvis nya lösningar och en av de som Croneman ser som en sådan är införandet av en streaming-skatt. Det innebär att företag som driver streaming-tjänster i Sverige ska bidra till utvecklingen av svensk film genom att helt enkelt betala skattepengar som används för framtida filmproduktion.

Under en intervju med Ekot säger Anna Croneman följande:

"Jag tycker att det är rimligt att de som visar svensk film också ska vara med och bidra till den allmänna infrastrukturen, det vill säga talangutveckling och utbildning för filmarbetare."

Det är just nu på gång en utredning kring svensk filmpolitik från regeringens sida som förväntas vara färdig i början av nästa år. Så det återstår att se om detta då kommer att bli något som införs. Croneman pekar dock även på en risk kopplad till detta kring att streamingtjänsterna kanske helt enkelt drar sig tillbaka från svensk marknad.

Det finns sedan tidigare en så kallad Netflix-skatt i bland annat Danmark och Frankrike. För vårat kära grannland har inhåvandet av dessa pengar inneburit att dansk film har 20 procent mer att röra sig med i sin filmproduktion.

<bild>Tvingas Netflix snart att betala skatt i Sverige?</bild>

Läs hela nyheten här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *