Den 29 maj 1985 är en av de mörkaste dagarna i fotbollens historia. Det som var tänkt att vara ett firande förvandlades till en av de värsta tragedierna på en fotbollsstadion, med 39 dödsoffer och 600 skadade. Det som följde var ett aldrig tidigare skådat förbud mot engelsk fotboll från UEFA och en vändpunkt mot huliganismen, även om det fanns många fler misslyckanden den där ödesdigra dagen för 40 år sedan.

Liverpool och Juventus reste till Bryssel för att spela Europacupfinalen. Lokala supportrar till varje klubb placerades på olika sidor av arenan för att undvika konflikter. Sektion Z, som låg precis intill Liverpools ultras, endast åtskild av ett staket, lämnades dock som en neutral zon, som mestadels ockuperades av Juventus-fans som hade köpt biljetter. En timme före avspark började Liverpool-huliganer kasta föremål mot Juventus-fansen i kvarter Z, och några började rusa mot dem, vilket lämnade de få poliserna hjälplösa.

När Juventus-fansen försökte ta sig därifrån krossades de av väggen och fångade dem inuti. Till slut kollapsade väggarna och dussintals människor föll, kraschades av betongen eller av andra människor och kvävdes till döds. Myndigheterna var överväldigade och försökte undvika en större konfrontation som stoppade Juventus-fansen från att bevittna allt på andra sidan arenan.

Varför avbröts inte matchen?

Trots det stora antalet skadade (de flesta av dem italienare) ägde matchen rum med viss fördröjning. UEFA-tjänstemän, Englush, belgiska och italienska fotbollsförbund och brottsbekämpande myndigheter var överens om att matchen skulle äga rum för att undvika större incidenter, eftersom de fruktade att antalet skadade skulle kunna bli mycket större om de över 60 000 fansen var tvungna att tas ut från arenan, vilket sannolikt skulle resultera i slagsmål mellan de båda fansen.

"Det jag minns mest är skriken av smärta från de människor som höll på att kvävas till döds och skriken av glädje från supportrarna som firade Juves seger, omedvetna om den tragedi som just hade utspelat sig", säger den tidigare före detta polischefen Roland Vanreusel på RFI. Matchen slutade 1-0 för Juventus, efter ett straffmål av Michel Platini, medan myndigheterna fortfarande behandlade skador från block Z. "Fransmannen hoppade av glädje trots att han visste att det hade varit dödsfall. Det avskräckte mig från fotboll för livet".

<social>https://x.com/LFC/status/1927983249004900517</social>

De enorma reaktionerna på Heyseltragedin

Det var mycket som gick fel den dagen, till att börja med säkerhetspersonalen. Enligt Vanreusel hade en gendarmeribefälhavare ryckt in i sista minuten för att ersätta den ansvarige officeren, som hade blivit sjuk. "Han hade bara placerat 10 olyckliga män mellan de båda sidornas anhängare, när det skulle ha behövts minst en pluton på 30 man, som jag hade gjort i den sektor som jag hade ansvar för."

Heyselstadion var helt klart inte lämplig för att vara värd för en högriskmatch som denna, med många strukturella brister som orsakade murkollapsen, vilket orsakade många fler dödsfall. Enligt uppgift tog arenans officiella inspektion före matchen bara trettio minuter, och UEFA hade ignorerat vädjanden om att välja en annan stadion.

<social>https://x.com/juventusfcen/status/1927968146419257470</social>

Men om det finns andra tragedier på fotbollsarenor, som Hillsborough-katastrofen fyra år senare, där 97 människor dog på grund av trängsel i publiken, inträffade Heysel-incidenterna på grund av våld från huliganer, och särskilt Liverpool-huliganer. Det ledde till att UEFA agerade mot all engelsk fotboll och förbjöd alla engelska tävlingar på obestämd tid, som till slut blev fem år, och sex år för Liverpool.

De första rapporterna lade all skuld på Liverpool-fansen, men polisen och myndigheterna befanns också vara delvis ansvariga, och Belgien förbjöds till slut att vara värd för europeiska finaler i tio år.

Katastrofen skärpte också kampen mot huliganismen och Margaret Thatcher krävde strängare fängelsestraff för våldsamma fotbollsfans. Fler säkerhetsåtgärder sattes in för att undvika ultras, men djupgående, strukturella förändringar på arenorna trädde inte i kraft i England förrän efter Hillsborough-katastrofen 1989, där 97 människor dog i en krasch.

<bild></bild>

Läs hela nyheten här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *