Om vi pratar om Dune-filmer så utgår nog åtminstone 99% från att vi syftar på Denis Villeneuves båda mästerverk Dune från 2021 och Dune: Part Two som hade premiär förra månaden. Men faktum är att det gjordes en Dune-film redan 1984 med David Lynch som både manusförfattare och regissör.

Sistnämnda floppade dock och Lynch själv vill inte kännas vid filmen efteråt och har rent av försökt få bort sitt namn från produktionen, men många fans tycker fortfarande att den var väldigt bra, och den betraktas som en kultklassiker. En person som inte är imponerad är dock James Cameron (Terminator, Aliens, Avatar), och han passade nyligen på att kritisera David Lynch-filmen i en intervju hos Le Figaro:

"David Lynch’s adaptation was disappointing. It was missing the power of Herbert’s novel. Villeneuve’s films are much more convincing. The characters are sketched out, they are very identifiable. It’s pure cinema. I speak regularly to Denis, filmmaker to filmmaker. We record our conversations, like Trufaut and Hitchcock."

Villeneuve arbetar just nu för fulla muggar med den tredje Dune-filmen som ännu inte har något premiärår spikat. Men håller du med Cameron, eller hör du till dem som ändå tycker att Lynch tolkning erbjöd något alldeles extra?

<bild>1984 års Dune blev en rejäl flopp.</bild>

Tack World of Reel

Läs hela nyheten här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *