Ghost of Tsushima – Om du har följt gamingsfären under 2020 och 2021 har du absolut hört talas om Ghost of Tsushima. Spelet har fått höga betyg och främst positiva betyg. Det är väldigt annorlunda jämfört med många andra spel och har mycket att erbjuda.

Nedan går vi igenom vår Ghost of Tsushima recension och vad andra spelare och kritiker säger om spelet. Samtidigt går vi igenom vad spelet handlar om och vad du har att räkna med. När du har läst färdigt bör du enkelt kunna ta ett beslut om huruvida det här är rätt spel för dig eller inte.

Det här är Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima är ett spel med en öppen värld. Du tar rollen som samurajen Jin Sakai som är på den japanska ön Tsushima där mongolerna försöker invadera. Spelet utspelar sig alltså på medeltiden och du får all klassisk samurajaction som du kan tänka dig.

Spelet har en väldigt stor värld där det finns mycket att göra. Själva handlingen bör ta bara den runt 25 timmar enligt recensionerna. En del får klart spelet lite snabbare, men då har man ofta hoppat över grundläggande steg under spelets gång och såklart inte gjort några sidouppdrag alls.

Ghost of Tsushima har ett ganska stort fokus på realism och det finns inte direkt någon HUD. Istället så använder du miljön för att hitta rätt och till din hjälp har du olika verktyg som kunais, en typ av kastknivar. Du har också en gripkrok som du kan använda för att ta dig till jobbigare områden, högt upp till exempel.

Alla fajter går ganska snabbt med undantag från bossarna. Kör du på Realistic-läget så tar varje fajt bokstavligt talat ett eller två hugg med bladet, sedan är du eller din fiende döda.

Öppen värld, men med mycket filler

Ghost of Tsushima har som sagt en öppen värld och den är väldigt stor och vacker med ganska mycket variation i miljöer. Det som däremot många användare och kritiker påpekat är att det inte finns så mycket variation i sidouppdrag som man hade önskat. Istället börjat det kännas ganska långtråkigt och man fortsätter istället att göra huvuduppdragen.

Det betyder däremot inte att allt är tråkigt. För en ny spelare kommer det att kännas ganska unikt och uppdragen är inte lika förutsägbara som många andra spel med öppen värld ofta är.

Utforskning är däremot där spelet verkligen skiner. Det finns otroligt många miljöer att se och spelet har riktigt snygg grafik, så det är verkligen värt att bestiga klippor, färdas över stora fält och mycket annat. Under din upptäcksfärd kan du också hitta oväntade uppdrag, saker och mycket annat.

Absolut värt att spela

Ghost of Tsushima är absolut ett intressant spel och det är väldigt enkelt att förstå varför det har så väldigt höga betyg hos spelarna. Det kommer med lite nytt till open world-fenomenet och erbjuder samtidigt en väldigt spännande handling där du ska rädda Tsushima från mongolernas invasion.

Handlingen är såklart väldigt actionfylld men det finns lite mer djup här än man kanske först tror och med många intressanta karaktärer. Det finns också tillräckligt med NPC:s under spelets gång så att du inte får en känsla av att Tsushima är en död värld, en vanlig fälla som spel med öppna världar annars faller i.

Även om det finns en del kritik mot bristen på variation i sidouppdragen så vägs det upp av spelets grafik, funktioner och väldigt roliga strider. Spelets fokus på realistiska fajter är framförallt något som är bidragande till spelets höga betyg, det känns som att det finns lite mer tyngd när du svingar bladet mot dina fiender. Det här är annars något som många spel misslyckas med och som får det att kännas som ett gammalt hack-n-slash.

Gillar du japanska teman och inte minst samurajer så är Ghost of Tsushima just nu en av marknadens bästa spel för att tillfredsställa behovet av att springa runt med en katana och ta ut folk antingen i direktstrid eller i skuggorna.